Pyszna (bo domowa) chałka
Wracając do pieczenia. Ja piekąc chałkę zawsze korzystam z przepisu od mojej ukochanej blogerki kulinarnej Elizy Mórawskiej znanej jako 'White plate'. Polecam tą recepturę - zawsze się udaje: KLIK:)
Jedyną zmianą jest kokosowa kruszonka...bo przecież kto nie lubi kruszonki w chałce? A kokosową to mogłabym jeść i jeść. Jest bardzo prosta w przygotowaniu:
Składniki :
* łyżka oleju kokosowego albo masła
* dwie łyżki wiórek kokosowych
* łyżka mąki
* dwie łyżki cukru
Wszystkie składniki zagniatamy ręką w miseczce do powstania kruszonki. Posypujemy nią uplecioną i posmarowaną jajkiem chałkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. |
W internecie jest mnóstwo tutoriali, które krok po kroku pokazują jak upleść warkocze. |
Chałki zaplecione. Czas na posmarowanie jajkiem. |
I na kruszonkę <3 |
Upieczona, wystudzona (powiedzmy :D) więc można kroić :) |
Mam nadzieję, że namówiłam was na zrobienie. Domowe pieczywo jest nieporównywalnie lepsze więc nawet się nie zastanawiajcie.
Au revoir, Marie
Ooo wygląda mniam mniam, nigdy nie piekłam sama pieczywa, ale może czas spróbować hehe
OdpowiedzUsuńZdecydowanie czas spróbować <3
Usuńuuuuu jak to smakowicie wygląda ! <3
OdpowiedzUsuńKolejna osoba w ciągu trzech dni kusi mnie! Staram się trzymać dietę, ale tym razem chyba ją złamię! :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
Werka
Cudna! A zdjęcia zjawiskowe☺
OdpowiedzUsuńAle fajnie wyszła! Muszę chyba w końcu sama spróbować ją zrobić, bo ostatnio wszędzie widzę na nią przepisy, haha! ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog♥
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda genialnie! chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) aż mam ochote wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, tak apetycznie :) Na pewno smakuje obłędnie, cudowny i bardzo inspirujący przepis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Pychota! Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńJejku jak pysznie! Uwielbiam chałkę, a Twoja prezentuje się przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńObserwuję. ;*